Top Ad unit 728 × 90

Breaking News

random

Što čini Svjetskog poduzetnika godine? V. dio

featured image

Prilikom biranja pobjednika, odnosno EY Svjetskog poduzetnika godine, panel neovisnih sudaca u Monaku uzima u obzir 4 kriterija – poduzetnički duh, svrhu, rast i utjecaj. Poduzetnički duh označava preuzimanje rizika, hrabrost, ustrajnost te otpornost u prevladavanju značajnih prepreka. Svrha govori o pokretanju strategija za održivo poslovanje budućnosti te stvaranju i zaštiti dugoročnih vrijednosti. Rast se odnosi na povećanje tržišnog udjela, širenja na nova tržišta te pozitivan financijski učinak. Utjecaj pokazuje pozitivno djelovanje na kupce kojima služe, zajednicu te održive okolišne, društvene i upravljačke pakse.

Predstavljamo inspirativne priče poduzetnike iz 45 zemalja koji se natječu za titulu Svjetskog poduzetnika godine, a čije se djelovanje ocjenjuje prema navedenim kriterijama – sljedeći na redu su finalisti iz Finske, Francuske, Njemačke i Hong Konga. Prethodne priče pronađite na poveznicama na dnu teksta.

Finska: Douglas Castro, osnivač i izvršni direktor Neural DSP Technologies

Douglas Castro

Sljedeća generacija glazbene tehnologije dostupna je svima zahvaljujući Douglasu Castru. Serijski poduzetnik čini vrhunski softver i hardver za obradu zvuka pristupačnim i cjenovno prihvatljivim i za najprodavanije izvođače poput Coldplaya i za amatere koji pišu svoje prve pjesme.

Kao osnivač i izvršni direktor Neural DSP Technologies, Douglas ima istaknutu viziju koja podupire pet godina snažnog rasta: omogućiti glazbenicima da prošire svoju kreativnost istim tempom kojim nove tehnologije redefiniraju ono što je moguće. Tvrtkini proizvodi sljedeće generacije koriste umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi poboljšali kreativnost i učinkovitost dok smanjuju prepreke pristupa radi postizanja rezultata svjetske klase.

Osnovana 2018. s Franciscom Crespom iz Čilea, tvrtka je postala vrhunsko ime u svom području, a njezine proizvode koriste umjetnici poput Megadetha i Hansa Zimmera. Ovo je druga tvrtka koju je Douglas osnovao u Finskoj i odražava njegov mentalitet usmjeren na disrupciju.

U ovom slučaju, Douglas je vidio priliku da prodrma industriju koja je često bila spora u usvajanju i implementaciji novih tehnologija za amatere na terenu, dok profesionalni producenti imaju manje prepreka za prevladavanje. To je egalitarni pristup s potencijalom da oslobodi više kreativnosti nove generacije glazbenika.

Francuska: Jean-Frédéric Chibret, predsjednik tvrtke Théa

Jean-Frédéric Chibret

Jean-Frédéric Chibret pronalazi inspiraciju u svom obiteljskom stablu — on je peta generacija posvećena oftalmologiji. Théa je europski lider u području proizvoda za njegu očiju i promiče društveni i održivi razvoj kroz inovacije kao što je bočica ABAK, prva višedozna bočica bez konzervansa.

Théa je stvorena 1994. od strane Jean-Frédéricovog ujaka. Nakon komercijalne obuke i dvije godine u španjolskom ogranku, Jean-Frédéric se uključio u međunarodno poslovanje kojim je postupno upravljao i strukturirao ga. Nakon što je od 2000. do 2008. osnovao desetak podružnica, preuzeo je upravljanje grupom. Od tada, Théa ima snažnu međunarodnu prisutnost, s 35 podružnica diljem svijeta, uglavnom u Europi i nedavno u Americi. Njegovi proizvodi dostupni su u 75 zemalja.

Inovacija je u srcu Théa razvoja. Jean-Frédéricova svrha je ponuditi liječnicima i njihovim pacijentima najnapredniji i najsveobuhvatniji asortiman proizvoda za njegu očiju. Godine 2019. pokrenuo je Théa Open Innovation kako bi prihvatio disruptivne ideje i proširio izvore inovacija.

Prošle godine obilježena je 10. godišnjica Fondacije Théa, koja nastavlja obiteljsko 150-godišnje filantropsko naslijeđe u pomaganju u borbi protiv sljepoće i poboljšanju zdravlja očiju u zemljama u razvoju.

Njemačka: Dr. Joachim Kuhn, izvršni direktor va-Q-tec AG

Dr. Joachim Kuhn

Dr. Joachim Kuhn je stručnjak za visoko učinkovitu toplinsku izolaciju i njenu primjenu, područje kojim se bavi više od 30 godina. Kao izvršni direktor tvrtke va-Q-tec AG, nada se da će poboljšati našu kvalitetu života i biti održiviji učinkovitijim korištenjem toplinske energije — od načina na koji se koristi u distribuciji životno važnih lijekova i hrane u opskrbnom lancu do upotrebe u vozilima i zgradama.

Joachim je 2001. osnovao tvrtku va-Q-tec AG kako bi na tržište donio vakuumske izolacijske ploče (VIP). VIPs pruža izolacijsku izvedbu koja je do 10 puta učinkovitija od tradicionalnih izolacijskih materijala. Ploče se koriste za izolaciju zgrada, kao iu hladnjacima i rješenjima za toplinsko pakiranje — ukratko, svugdje gdje je prostor ograničen i potrebna je vrlo dobra izolacija.

Tvrtka je svjetski pionir ove tehnologije, a Joachim i va-Q-tec AG primili su više od 60 nacionalnih i međunarodnih nagrada, uključujući nagradu Svjetskog ekonomskog foruma Technology Pioneer Award 2013., European Business Awards German Champion 2019. i Financial Times Tech Prvak 2021.

Joachim govori na događajima diljem svijeta i član je nacionalnih i međunarodnih odbora. Strastveni je ljubitelj sporta, jer je 10 godina bio trener njemačke stolnoteniske reprezentacije. Također je više od 18 godina bio na visokim funkcijama u Njemačkoj stolnoteniskoj federaciji i Međunarodnoj stolnoteniskoj federaciji.

Hong Kong/Makao: Steven Lam, suosnivač i izvršni direktor tvrtke GoGoX

Steven Lam

Dok se svijet pokušava boriti protiv klimatskih promjena, logistika je postala ključno područje fokusa. Steven Lam pokazao se ključnom snagom u ovom prostoru, smanjujući štetne emisije u Aziji u nastajanju i štedeći energiju — a sve to uz pružanje besprijekornih usluga isporuke. Predan je transformaciji isporuka putem digitalizacije i inteligentnog sustava usklađivanja koji uparuje korisnike s vozačima na temelju više čimbenika.

Steven je suizvršni direktor, izvršni direktor i suosnivač GoGoXa, tvrtke za logistička rješenja vođene tehnologijom, osnovane 2013. kao prva logistička platforma na kontinentu. Sada posluje u više od 340 gradova u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji, Indiji i Vijetnamu, a uvršten je na Glavni odbor burze u Hong Kongu 2022.

GoGoX koristi inovativnu tehnologiju s vizijom “pojednostavljene logistike” i ulaganja u umjetnu inteligenciju, analizu velikih podataka, strojno učenje i vozila bez vozača. Koristeći Hong Kong kao bazu, Steven se nada da će marku predstaviti svijetu, nudeći unutargradske logističke usluge kao što su trenutna dostava, raspored selidbe i transporta robe i sveobuhvatne prilagođene trgovačke i poslovne usluge.

Steven je izgradio kulturu tvrtke koja prihvaća timski rad s transparentnošću i povjerenjem. A njegovi napori u pogledu održivosti višestruki su. Na primjer, on podržava kineske ciljeve vezane uz dvostruki ugljik, ispunjavanje korporativnih društvenih odgovornosti i provedbu novog plana energetskih vozila.

Prethodne priče o ovogodišnjim finalistima pronađite na sljedećim poveznicama:

  • 45 poduzetnika u EY utrci za svjetsku titulu
  • Lideri čija vizija i inovativnost mijenjaju svijet na bolje
  • EY slavi postignuća neustrašivih vođa

Izvor teksta i fotografije: EY

(Nastavit će se…)

Pretplati se

Read More

Što čini Svjetskog poduzetnika godine? V. dio Reviewed by RP on May 22, 2023 Rating: 5

No comments:

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.