Top Ad unit 728 × 90

Breaking News

random

Electrolux je na prodaju, potencijalni kupac je div vrijedan 58 milijardi dolara

featured image

Tržišna kapitalizacija Electroluxa krajem prošle sedmice iznosila je 4,3 milijarde dolara

Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea istražuje moguće preuzimanje švedskog brenda kućanskih aparata Electrolux unatoč potencijalnom protivljenju politike, što je potaknulo skok cijene dionice Electroluxa u utorak na evropskim berzama za više od šest posto.

Midea je uspostavila preliminarni kontakt proteklihsedmca s predstavnicima te švedske kompanije u vezi mogućeg preuzimanja, rekli su Bloombergu izvori upoznati s time. Electrolux zasad nije prihvatio prijedlog, dodali su.

Kineska kompanija je već neko vrijeme zainteresirana za Elextrolux i željela bi isključivo prijateljski dogovor. I ostali azijski proizvođači kućanskih uređaja, uključujući južnokorejski Samsung Electronics, također su gledali tu švedsku kompaniju, prenio je Poslovni.hr.

Tržišna kapitalizacija Electroluxa krajem prošle sedmice iznosila je 4,3 milijarde dolara, a Midee oko 58 milijardi dolara.

Eventualni dogovor o preuzimanju testirat će sposobnost neke kineske kompanije da realizira inozemnu akviziciju u jeku rastućeg protekcionizma u Evropi i SAD-u, unatoč tome što se mašine za suđe i frižideri ne bi nužno smatralo nacionalnim sigurnosnim rizikom.

Midea bi kupnjom Electroluxa samo pridonijela svojoj listi inozemnih akvizicija. Ta kineska kompanija sa sjedištem u Foshanu u provinciji Guandong, kupila je 2016. godine kontrolni udjel u odjelu kućanskih aparata japanske Toshibe, a godinu dana kasnije i njemačkog proizvođača robota Kuka, što je izazvalo zabrinutost u njemačkoj vladi.

Read More

Electrolux je na prodaju, potencijalni kupac je div vrijedan 58 milijardi dolara Reviewed by RP on May 03, 2023 Rating: 5

No comments:

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.