Top Ad unit 728 × 90

Breaking News

random

Ne moramo imati prepun bankovni račun da bismo se smatrali uspješnima

featured image

Marijana Marincel mlada je kreativna žena iz Otočca koja svoju poduzetničku priču pomalo plete od sirovine s kojom se danas malo tko bavi. Štoviše, mnogi je smatraju otpadom i ekološkim problemom, zanemarujući njezina iznimna svojstva i karakteristike zbog kojih je u mnogim zemljama cijenjena i vrlo tražena. Pogađate, riječ je o domaćoj vuni ličke ovce pramenke, koja Marijani predstavlja izvor nepresušne inspiracije i kreativnosti. Crno Jezero, živopisno selo pored Otočca, u samom središtu Ličko-senjske županije krije pravo malo životinjsko carstvo koje nastaje u Marijaninoj radionici.   

Kako je Marijana počela plesti svoju vunenu poduzetničku priču?

Živim s obitelji u ličkom Crnom Jezeru. Po struci sam ekonomistica, no već sedam godina radim kao asistentica u nastavi s djecom s posebnim potrebama. Dugo sam tražila nešto što bi me uz posao dodatno uveseljavalo i činilo kreativnijom. Tako sam prije nekoliko godina počela izrađivati filcane proizvode od vune. Na tu ideju došla sam sasvim slučajno, lutajući internetom i tražeći inspiraciju za božićne ukrase. Za one koji ne znaju što je suho filcanje, to je obrada češljane, nepredene vune, pri čemu se vunene niti termičkim i mehaničkim djelovanjem te s pomoću posebne igle međusobno upleću u čvrstu strukturu.

Posebnost i originalnost mojih rukotvorina upravo je ta vuna kojom filcam. Vunu obrađujem na tradicionalan način, perem je ekološkim sredstvom, tzv. lužanom vodom, a bojim je prirodnim bojama koje se mogu pronaći u prirodi ili kućanstvu. Jako mi je stalo da sve bude ekološki i zdravo, kako za ljude – tako i za okoliš.

Vuna je, naime, danas postala ekološki problem, a donedavno je bila nužna sirovina u svakom kućanstvu. Ljudi je danas bacaju po bezdankama, šumskim dragama i to je nešto što me rastužuje. Kupovna vuna prilikom bojenja onečišćuje vodu koje je svaki danom sve manje. Dok se neki pitaju zašto se toliko mučim perući vunu i zašto jednostavno ne kupim obrađenu vunu, mnogi su prepoznali moj trud i pružaju mi podršku.

Na koji način ste ozakonili svoju ljubav prema vuni i pretvorili je u dodatni posao i izvor zarade?

Prije godinu dana otvorila sam dodatnu djelatnost na obiteljskom OPG-u pod nazivom Vunena čarolija. Uspješno poslujem na lokalnim sajmovima i festivalima jer su to idealne prigode na kojima razmjenjujem iskustva s ostalim obrtnicima, sklapam nova poznanstva, dogovaram poslove i rado prihvaćam nove suradnje. Moram priznati da moj put prema samostalnim vodama nije bio ni težak ni trnovit kao kod drugih, što mogu zahvaliti potpori lokalnih poduzetnica koje su mi dale priliku da kroz razne kreativne aktivnosti moja priča i djelo izađu u javnost. 

Marijana Marincel
Danijela i Marijana, 4. The coklje fest 2022.

“Danas je u poslovnom svijetu puno teže ostati vjeran sebi, to ne može svatko, iako je upravo ta autentičnost pravo bogatstvo i ono što nas izdvaja iz mase.”

Marijana Marincel

Po čemu ste prepoznatljivi, što je zaštitni znak Vunene čarolije?

Moj omiljeni proizvod je mrki medvjed, zaštitnik velebitskih šuma. Njega sam prvog izradila i na neki način upravo taj smeđi medvjedić i jest glavni razlog zašto sam počela filcati. On je i najprodavaniji proizvod na svim sajmovima te često osvaja nagrade. Meni je najdraža Nagrada za najsuvenir, koju je medo osvojio na The coklje festu prije dvije godine u Otočcu. Medo je tada dobio iznimnu medijsku popularnost, a ja podršku i vjetar u leđa koje sam ranije spomenula.

Moje maleno carstvo rukotvorina čine još i druge životinjice poput risa, srne, vuka, sokola, vjeverice, ježa…  Svaka od njih mi je posebna jer izrada svake od njih priča svoju priču. Bilo je tu puno odricanja, muke i truda, ali ništa se ne može usporediti s onim osjećajem kad napokon uspiješ.

Za kraj nam dajte jednu snažnu poruku iz Like svima koji imaju neku kreativnu poslovnu ideju…

Ne odustajte od svojih principa i uvjerenja! Jednako tako, sve što u životu radite, radite srcem i dušom – ja osobno drugačije ne znam. Živi sam dokaz da čovjek ne mora imati veliki bankovni račun da bi ga se smatralo uspješnim. Obitelj, posao koji volim i dragi prijatelji, uz njih je lakše koračati životnim i poduzetničkim stazama, bez straha da ću se spotaknuti i pasti. Usudite se! Probajte! Zaista nije teško. ☺  

Pročitajte još…

  • Dobio sam priliku i nadam se da sam opravdao očekivanja
  • Naši poslovni partneri puno zuje i puno meda daju
  • Kreativnost i umjetnost ujedinjeni u poduzetničkoj priči

Pretplati se

Read More

Ne moramo imati prepun bankovni račun da bismo se smatrali uspješnima Reviewed by RP on April 18, 2023 Rating: 5

No comments:

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.