PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME! Srpsko selo jedinstveno u svetu, a iza njega se krije nestvarna jedna priča (VIDEO)

featured image

Selo Gostuša ili Kameno selo nalazi se na 700 metara nadmorske visine i predstavlja deo parka prirode Stara planina. Specifičnost neobičnog mesta koje krasi istočnu Srbiju je jedinstvena arhitektura koja je sačuvana u svom autentičnom stanju.

Zanimljiva i nesvakidašnja priča o Gostuši prešla je granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta.

Razlog leži u kućama građenim od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su stanovnici pronalazili u okolini Stare planine. Naravno, tu je i činjenica da se ne radi o jednoj, dve ili tri kuće. Radi se o čitavom selu u kojem je nekada živelo oko 1.500 stanovnika, a danas svega stotinak. Zbog toga ovo staroplaninsko selo predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu i prirodni i kulturno-istorijski spomenik na čijoj zaštiti, istraživanju i promociji se radi nekoliko godina unazad.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud.

Ova tehnika se vekovima unazad koristila u Gostuši, a rezultati govore sami za sebe.

Oni se ogledaju u kućama koje iako stare i trošne, i dalje ne podležu zubu vremena. I upravo je to ono što ih čini tako jedinstvenim, retkim i nečim što jednostavno mora da se vidi i doživi.

– Projekat istraživanja za potrebe proglašenja sela Gostuša za prostornu kulturno-istorijsku celinu – čiji je nosilac niški Zavod, podržan je od Ministarstva kulture i informisanja sa nešto više od dva miliona dinara i predstavlja važan korak u zaštiti i promociji ovog mesta. Gostuša trenutno ima status prethodne zaštite po Zakonu o kulturnim dobrima.

Evo zbog čega još treba da posetite ovo jedinstveno planinsko selo.

Veliki potencijal kamenog sela ogleda se i u okruženosti i blizini mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava ovog dela Srbije. To je pre svega prelepa Stara planina, a u blizini je i Pirot sa raznovrsnim materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasleđem.

Ako svemu tome dodate i ukusne gastronomske specijalitete ovog dela Srbije – od kojih se posebno izdvaja čuveni pirotski kačkavalj – razloga da prošetate uskim i krivudim uličicama Gostuše ima na pretek. Zato kada se sledeći put zapitate šta bi zanimljivo i nesvakidašnje mogli da obiđete u Srbiji, setite se sela Gostuša – malog planinskog raja!

Bonus video:

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Read More

Post a Comment

Previous Post Next Post