Opera browser planira ChatGPT integraciju

featured image

Opera browser planira ChatGPT integraciju

Još uvek se ne zna kada bi ChatGPT mogao da zaživi na Opera pregledaču, niti da li će funkcije biti dostupne na svim Opera proizvodima koji uključuju desktop i mobilne pretraživače za Android i iOS operativne sisteme.

Informacija iz sedišta kompanije Kunlun Tech dolazi posle ambicioznih najava koje su tokom ove sedmice priredili giganti Microsoft i Google. Reč je o integraciji AI alata ChatGPT, posle koje će Bing pretraživač doživeti novu eru i brojna unapređenja. Prošle nedelje je kompanija Google obznanila svoj plan o afirmaciji AI programa pod nazivom Bard.

Koliko je Opera browser jak igrač na tržištu?

Firma specijalizovana za analizu internet saobraćaja Statcounter objavila je izveštaj za januar u kojem piše da najveći udeo među pregledačima na internetu ima Chrome kompanije Google sa 65,4 odsto. Browser Edge kompanije Microsoft zastupljen je među korisnicima interneta sa udelom od 4,5 procenata. Opera je prema podacima pomenute agencije šesta na listi sa 2,4 odsto korisnika.

Browser specijalizovan za igre Opera GX koji posluje u okviru ove kompanije, prosečno je tokom trećeg kvartala prošle godine imao 321 milion aktivnih korisnika na mesečnom nivou. Iz matične kompanije navode da je pregledač namenjen gejmerima doprineo povećanju prihoda u trećem kvartalu za 28 odsto, ukupno 85,3 miliona dolara, prenosi CNBC.

AIrobot.jpg

Izvor: Shutterstock

Matična kompanija Opera pregledača je Kunlun Tech sa sedištem u Pekingu. Krajem prošle godine najavila je rad na sadržajima generisanim veštačkom inteligencijom kao što su muzičke numere i slike. Iz kompanije kažu da će svi budući softveri biće otvorenog koda.

Akcije kompanije Kunlun Tech porasle su za više od 40 odsto u proteklih godinu dana, a deonice na NASDAQ tržištu beleže rast za nešto više od 10 odsto u istom periodu.

Mnoge firme su tokom protekle nedelje najavile svoj odgovor na ChatGPT. Kineski Baidu je najavio završetak test faze svog AI bota do kraja marta, kada će proizvod biti dostupan korisnicima. Alibaba takođe radi na sličnom projektu, ali se još uvek ne zna datum predstavljanja.

U ovom trenutku, još uvek je nezahvalno porediti karakteristike dostupnih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, posebno jer je većina još u beta fazi.

Read More

Post a Comment

Previous Post Next Post