OpenAI objavio detektor tekstova pisanih ChatGPT-jem i sličnim alatima

featured image

ChatGPT se već počeo pojavljivati kao “autor” znanstvenih radova, “pomoćnik” učenicima i studentima prilikom pisanja radova, a čak su ga i neki mediji počeli angažirati kao “vanjskog suradnika”, doduše s promjenjivim uspjehom. I sami njegovi autori iz organizacije OpenAI iznenađeni su njegovom popularnošću, jer je samo pet dana nakon objave već imao milijun korisnika, a više od 10 milijuna upita koje obradi na dan ponekad dovedu i do zagušenja sustava. Potonjem bi OpenAI mogao doskočiti lansiranjem naplatne verzije, a plagijatima i AI-generiranim tekstovima u svakodnevnom životu pokušat će stati na kraj upravo objavljenim alatom.

Službeni AI prepoznavatelj

AI Text Classifier novi je alat, dostupan na istim stranicama gdje i ChatGPT. Riječ je također o jezičnom modelu umjetne inteligencije GPT (Generative Pre-trained Transformer), a zadatak mu je procijeniti kolika je vjerojatnost da je neki tekst napisala umjetna inteligencija, bilo njihova, bilo tuđa.

Kako biste ga mogli iskoristiti, potrebno je uputiti se na ovo mjesto te u polje za tekst zalijepiti najmanje tisuću znakova (150-250 riječi). Tvorci alata poručuju da on još uvijek nije potpuno pouzdan, tj. da može ponekad pogrešno okarakterizirati i ljudski i AI tekst, pogotovo ako je “umjetni” tekst obrađen na način da izbjegne detekciju. Povrh toga, vjerojatnije je da će pogriješiti kod tekstova koje su pisala djeca ili onih na drugim jezicima osim engleskog – jer je, kažu, treniran na engleskim tekstovima odraslih ljudi.

We’re developing a new tool to help distinguish between AI-written and human-written text. We’re releasing an initial version to collect feedback and hope to share improved methods in the future. https://t.co/4dQE3dX6vX

— OpenAI (@OpenAI) January 31, 2023

Nakon ubacivanja teksta dobiva se rezultat, napisan prirodnim jezikom, u kojem sustav poručuje je li malo, srednje ili vrlo vjerojatno da je tekst napisao stroj ili čovjek. Isto tako, rezultat može biti i neodlučen (što je najčešće slučaj kod tekstova izvan engleskog jezika). Primjerice, za nekoliko aktualnih tekstova s Bug.hr, koje smo probali zalijepiti u detektor, javljeno nam je ili da se ne može utvrditi porijeklo teksta, ili da je vjerojatnije kako ih je napisala AI. Mi, pak, za sada više vjerujemo svojim očima nego ovom sustavu.

Read More

Post a Comment

Previous Post Next Post