Google ubrzo pokreće vlastiti AI chatbot koji je napredniji od ChatGPT-a

featured image

Za sve čitatelje zainteresirane o budućnosti umjetne inteligencije (AI) i jezičnih modela, Google je nedavno najavio planove za izdavanje svog novog chatbota, Google Langague Modela (GLM). 

GLM se smatra naprednijim i sposobnijim od trenutnih najsuvremenijih jezičnih modela poput OpenAI-jevog GPT-a. Novi bi model trebao revolucionirati svijet obrade jezika, čineći chatbotove i jezične modele sofisticiranijima i još sličnijima ljudima. 

Kada se ChatGPT tek pojavio i postao najpopularniji chatbot na svijetu, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai odlučio se za aktivno poboljšanje Googleovog poslovanja s tražilicama i angažiriao vojsku AI programera da pripreme proizvod za širu javnost, objavio je Medium. 

Zanimljivo je da su Googleovi AI modeli nekoliko godina ispred OpenAI-jevog GPT-a, samo što nikada nisu ‘pustili‘ AI sustav u javnost. Međutim, zbog Microsofta koji je uložio u ChatGPT, sada su morali ubrzati taj proces. 

Ako niste znali, ChatGPT se također temelji na Googleovoj Transformer arhitekturi koju su predstavili prije gotovo šest godina. Cijeli Googleov sustav radi na algoritmu, dakle, poprilično je sposoban javnosti ponuditi puno napredniju verziju ChatGPT-a. 

Tvrtka se trenutno sprema izdati čak tri vrhunska jezična modela koji su dio veće kolekcije najsuvremenijih AI tehnologija koje Google stvara u raznim područjima, kao što su generatori koda i slika. Model Sparrow, koji je usporediv s ChatGPT-jem, jedan je od najznačajnijih. 

Naime, Sparrow je podešen da radi bolje od ChatGPT-a sa čak 170 milijardi parametara, a započet je sa samo 70 milijardi parametara. Ta se brojka povećala zbog Googleovih metoda učenja, koje su omogućile Sparrowu da pruži dokaze za svoje odgovore kada korisnici postavljaju pitanja. 

Podsjećamo, Sparrow je proizvod DeepMinda, jedne od Alphabetovih podružnica. S inovacijama kao što su AlphaGo i AlphaTensor, DeepMind je bio na čelu istraživanja umjetne inteligencije više od deset godina.

Uzbudljivi AI projekti na kojima DeepMind radi uključuju Sparrowa, ali tu je i Lambda, koja je nazvana ‘Googleovim najsuvremenijim chatbotom‘. Google još nije potvrdio da je Lambda spremna, ali njene napredne sposobnosti dokazuje činjenica da je uspjela uvjeriti stručnjaka za umjetnu inteligenciju da ima osjećaje. 

Što nas sve čeka u uzbudljivom svijetu umjetne inteligencije, to nam je tek za otkriti! 

Read More

Post a Comment

Previous Post Next Post