Беларуски партизани са повредили руски разузнавателен самолет А-50? 

featured image

Снимка:  EPA/JAPANESE DEFENSE MINISTRY

Снимка: EPA/JAPANESE DEFENSE MINISTRY

Според съобщения на беларуски опозиционни активисти на военно летище близо до Минск са избухнали няколко експлозии. Руски разузнавателен самолет А-50 е бил повреден. Според инициативата BYPOL от две експлозии са повредени предната и средната част на самолета, както и бордовата електроника и радарната антена. 

„Повредите са сериозни, самолетът със сигурност няма да полети отново”, се казва в доклада на активистите, публикуван в социалните мрежи. “Бериев” A-50 е четиримоторен самолет за ранно предупреждение, разработен в Съветския съюз.

Belaruski Hayun, независим беларуски военен наблюдател, съобщи в Telegram, че самолетът може да е бил „повреден от падането на неидентифициран обект от голяма височина”. Руските военни блогъри Юрий Котенок и Семьон Пегов също написаха в Telegram, че летището е било атакувано от безпилотни самолети. Те не дадоха повече подробности.

Преди това жители са съобщили за силни експлозии, предава независимият новинарски портал „Зеркало”. След инцидента те са видели голямо струпване на военнослужещи, полицаи и спасители в близост до летището, допълва медията. В близост до летището са били проверявани автомобили.

Инцидентът все още не е официално потвърден. В отговор на въпрос на журналисти от „Зеркало“ беларуското министерство на отбраната заяви, че е имало „взрив”, но че „нищо лошо не се е случило“. Опозиционният вестник „Наша Нива” съобщи, позовавайки се на ръководителя на BYPOL Александър Азаров, че „беларуски партизани са участвали в саботажа на летището”. Те вече са напуснали страната и сега са в безопасност, допълва изданието.

Франк Виакорка, съветник на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска, заяви в публикация в Twitter, че това е най-успешният акт на саботаж от началото на 2022 г. насам.

Самолетът „Бериев” А-50, който в НАТО има позивното име Mainstay, е руски самолет за ранно предупреждение, с възможности за командване и управление във въздуха и способност да проследява до 60 цели едновременно.

От началото на руската инвазия в Украйна преди една година в Беларус и в руските региони, граничещи с Украйна, бяха извършени няколко саботажа, особено в железопътната система.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко не е наредил пряко участие във войната на Русия срещу Украйна, но в началото на инвазията преди година позволи на руските сили да използват територията си като плацдарм.

Русия и Беларус създадоха съвместна военна единица в Беларус и проведоха множество учения. В Беларус са разположени редица руски военни самолети и самолети за ранно предупреждение и контрол от въздуха.

„Гордея се с всички беларуси, които продължават да се противопоставят на руската хибридна окупация на Беларус и да се борят за свободата на Украйна”, написа Тихановска в Twitter.

В понеделник беларуската правозащитна група „Вясна” съобщи, че в Мачулище е задържана жена, но причината за ареста и местонахождението ѝ не са известни.

Няма и информация дали задържането е свързано с предполагаемия саботаж на самолета.

Задържанията в Беларус са често срещано явление, дори за дребни престъпления като коментари в социалните медии, особено след като Лукашенко потуши масовите протести за демокрация през 2020 г. и вкара в затвора всички водещи опозиционери или ги принуди да избягат в чужбина, припомня Ройтерс. 

Последна актуализация: 09:34 | 27.02.23 г.

Read More

Post a Comment

Previous Post Next Post