Опера Пловдив представя на софийска сцена два свои емблематични спектакъла

featured image

©

На 23 януари Опера Пловдив представя на сцената на Народен театър “Иван Вазов” танц театър от световния хореограф Раду Поклитару – “Дългата коледна вечеря” по едноименната пиеса на Торнтън Уайлдър и музика на Вивалди и  “Жени в ре минор” по музика на Бах, вдъхновен от “Домът на Бернарда Алба” от Лорка.

Премиера на софийска сцена ще бъде и хитовата рок опера “Исус Христос Суперзвезда” от Андрю Лойд Уебър, с режисьор Веселка Кунчева и диригент Константин Добройков, на 28ми януари в зала 1 на НДК.

“Дългата коледна вечеря” е балет-размисъл за преходността на живота, за суетните и безполезните дела, с които запълваме скъпоценните минути, часове и години от престоя си на Земята. Постановката проследява деветдесет години от живота на аристократично семейство, минаващи в поредица от коледни вечери.  Празник след празник съдбите на хората се разтварят в забрава като пеперуди еднодневки, без да оставят нищо след себе си. 

Ярката, гротескна хореография по музика на Вивалди успява да достигне до сърцето на всеки зрител и без морализиране да постави въпроса  – с какво се различаваме от сценичните герои?  Пиесата “Дългата коледна вечеря” на отличения с Пулицър американски драматург Тортън Уайлдър продължава да присъства в афиша на редица драматични театри в Европа и САЩ, по нея е създаден филм, както и опера от композитора Паул Хиндемит.

“Жени в ре минор” е спектакъл, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах. Раду Поклитару разказва трагична история за едно несъществуващо женско приятелство, което служи само като извинение за разгръщането на необичайно сложни многофигурни композиции и пронизителни дуетни фрагменти. 

Премиерните балетни заглавия са на украинския хореограф Раду Поклитару – основател и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет Киев, заслужил деятел на културата на Украйна, народен артист на Молдова, носител на множество европейски международни награди, професор в катедрата по модерна хореография в Киевския национален университет за култура и изкуства.  Освен десетките спектакли в Киевския модерен балет, през годините той поставя балетни постановки в Болшой театър, Мариинский театър, националните опери на Украйна, Молдова, Латвия, Беларус, Чехия, Сърбия и др. От началото на войната в Украйна Раду Поклитару е част от екипа на Опера Пловдив.

Силно визуалният спектакъл на Веселка Кунчева “Исус Христос Суперзвезда” ще представи трупата на Опера Пловдив и в препълнената зала 1 на НДК. В ролята на Исус е рок певецът Николай Воденичаров-Никеца, срещу него като Юда се изправя Владимир Михайлов, известен артист и музикант, изпълняващ главната роля в нашумелия сериал “Братя”. Безкомпромисният певец изпълнява и главните роли в мюзикълите “Фантомът на операта”, “Клетниците” и “Мамма миа”.  Гласовитата Керана е Мария Магдалена, публиката ще разпознае и Константин Кацаров, фронтмен на група “Ренегат”, в ролята на Анна. Останалите партии се изпълняват от актьора Цвети Пеняшки и солистите Марк Фаулър, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев, Август Методиев и др. В спектакъла участват Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив. Рок операта “Исус Христос Суперзвезда” се изпълнява на английски език със субтитри на български.

Талантливата режисьорка Веселка Кунчева пренася историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда Искариотски в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. С характерните за стила си силно визуални изразни средства тя изследва безкрайния цикъл на вяра и отричане. Сценографията на Мариета Голомехова допълва режисьорската концепция като пресъздава подземен град-гробище, олицетворяващ “бездомието” на света,  в който живеем.

Read More

Post a Comment

Previous Post Next Post